I have adapted this recipe from a Venetian cookery book. My nephew George loves this version and I can't help thinking of him whenever I make it and that makes baking it even more pleasurable :-)))! This smooth and velvety cake is an ideal starting point if you are a novice baker...but it is bound to titillate every palate...
Ingredients:
4 eggs, 125 g of sugar, 125 g ground almonds, 125 g dark chocolate, 125 g butter, 60 g plain flour, half a teaspoon of baking powder, a pich of salt. Cocoa powder to sprinkle on top.
Method:
Turn the oven on 170 degrees. Grease and flour a medium size baking tin.
Melt chocolate and butter in a bowl, over a pan of boiling water, bain marie. Leave aside to cool down. Mix eggs and sugar, until you get a creamy mixture, add chocolate and butter sauce, flour, dried almonds, baking powder and a pinch of salt. Fold in and work all the ingredients with a wooden spoon until you have a very smooth mixture. Pour it in the baking tin and bake for about 20 minutes. The cake is ready when it is firm around the edges but rather soft under the crust in the middle. Leave it to cool and then sprinkle some cocoa powder on top.
It is much better when eaten the day after, if you can resist....
P.S. George, this cake is for you!!!!
Thursday, March 24, 2011
Monday, February 21, 2011
Penne allegre agli asparagi
Per chi ha fame di primavera...
Ingredienti
- Pomdorini tagliati a metá a piacere
- Tre cucchiai di panna
- Una manciata di timo fresco tritato
- Una dozzina di cime di asparagi
- Un cipollotto tritato
- Uno spicchio d'aglio a fettine sottili
- 250 g di penne
- Una manciata di pinoli tostati
- Parmigiano grattugiato a piacere
- Olio d’oliva
Preparazione
Fare bollire le cime di asparagi per tre minuti e mettere da parte l’acqua.
Fare grigliare le metá dei pomodorini a pancia in giú fino quando si abbrustoliscono leggermente. Si possono sbucciare in seguito volendo.
Fare grigliare le metá dei pomodorini a pancia in giú fino quando si abbrustoliscono leggermente. Si possono sbucciare in seguito volendo.
Usare l’acqua degli asparagi per far cuocere le penne al dente.
Tostare la manciata di pinoli.
Soffriggere cipollotto, aglio e timo prima di stemperare la panna. Aggiungere i pomodorini, pepe e le penne. Mescolare per un minuto e servire. Abbellire le porzioni con le cime di asparagi, i pinoli e una manciata di parmigiano.
Wednesday, December 1, 2010
LA PIZZA TRADIZIONALE
Ingredients:
250 g. flour (if possible Italian 00),
150 ml. lukewarm water,
1 teaspoon of yeast,
a good pinch of salt,
some extra virgin olive oil (enough to keep the dough together)
a few tablespoon of tomato passata
1 mozzarella (preferably buffalo mozzarella)
dried origano
a few tablespoon of tomato passata
1 mozzarella (preferably buffalo mozzarella)
dried origano

Knead the dough flat on the pizza tray and spread out evenly a few tablespoons of passata on the pizza base, making sure that you do not drown the dough in it! Put the pizza in the oven at a very high temperature – gas mark 9/220degrees – for 10/15 minutes. Take it out and add mozzarella and other toppings of your choice. Sprinkle the pizza with oregano and olive oil and then put it back in the oven for another 10/15 minutes.
Wednesday, November 17, 2010
Tortiglioni alla Monica
Questa ricetta l’ho inventata io…Oggi per pranzo ed è una delizia garantita!!!!
Ingredienti (per 2 persone)
250g di tortiglioni
Due manciate abbondanti di spinaci freschi
Pancetta tagliata a dadini (a piacere)
8 cubetti di taleggio
Un cucchiaio di olio d’oliva
Sale e pepe
Preparazione
Scottare gli spinaci ben lavati direttamente in pentola. Lasciateli cuocere a fuoco medio grondanti di acqua e con un po’di sale per circa cinque minuti. Scolare e lasciare raffreddare. Strizzare e tagliuzzare gli spinaci a striscioline medie.
In una padella far abbrustolire la pancetta in un po’ d’olio d’oliva. Aggiungere gli spinaci, sale, pepe e rimestare. Coprire la pentola con il coperchio e nel frattempo cuocere la pasta secondo i tempi di cottura.
Un minuto prima di scolare la pasta, togliere una tazzina di acqua di cottura e stemperarla negli spinaci con pancetta che sono stati rimessi a scaldare a fuoco basso. Scolare la pasta (non troppo) e versarla sugli spinaci. Rimestare per bene e aggiungere il taleggio a cubetti. Fare sciogliere bene il formaggio mescolando e servite SUBITO! Fatemi sapere….
Tuesday, November 9, 2010
Petti di pollo gratinati
Chicken breasts gratin
INGREDIENTS
2 organic chicken breasts
1 egg
4 tablespoons of grated parmesan cheese
butter
salt
pepper
METHOD
Coat the chicken breasts in the beaten egg mixture first and then in the grated parmesan cheese. Lay them on a buttered oven dish and place on each breasts a few flakes of butter. Sprinkle with salt and pepper. Bake for 20 minutes at 180 degrees.
Utterly delicious served with roasted potatoes and braised red cabbage or stir fried cavolo nero. A glass of Chianti also accompanies the dish well.
Monday, November 8, 2010
TORTA DI MELE ALL’ ITALIANA
TORTA DI MELE ALL’ ITALIANA
My Italian apple cake is an adaptation of two recipes by my favourite food writers, Nigella Lawson and Anna del Conte. It is utterly delicious and I really recommend a slice of it for breakfast, Italian style J! The texture is gorgeously soft as extra virgin olive oil is used instead of butter…
Ingredienti
200g sugar; 150ml extra virgin olive oil; 2 big eggs; 350 flour preferably Italian 00; 1 teaspoon of cinnamon, 1 and a half teaspoons of bicarbonate of soda; ½ a teaspoon of salt; 100g sultanas ; 75ml of water; the grated zest of one lemon; 450g of peeled and diced apples.
Preparazione
Preheat the oven 180 degrees or gas mark 4. Grease with butter and flour a cake tin. Put the sultanas in a pan with 75 ml of water and bring to the boil. Set them aside. In a bowl mix olive oil and sugar using an electric mixer. Add the two eggs and keep mixing until the mixture looks like some sort of mayonnaise sauce. Add the flour a bit at a time and keep mixing slowly. Add cinnamon, bicarbonate and salt and use a wooden spoon to fold in also sultanas, lemon zest and apples. Pour the mixture in the cake tin and bake for one hour.
Tuesday, October 26, 2010
Spaghetti alla carbonara per due
Spaghetti alla carbonara per due
Ideale per una serata fredda ma romantica!
Ingredienti:
250 gr spaghetti
1 uovo
120 gr pancetta affumicata a dadini
3 cucchiai da tavola di parmigiano grattugiato
2 spicchi d’aglio schiacciati
Pepe e sale
Olio d’oliva
Preparazione:
Scaldare l’olio in una padella. Far rosolare l’aglio fino a quando imbiondisce. Togliere e eliminare gli spicchi. Aggiungere la pancetta e rosolare bene fino a quando diventa croccante. Nel frattempo cuocere gli spaghetti in abbondante acqua salata come il Mediterraneo, secondo la mitica Anna Del Conte. Nel frattempo sbattere l’uovo e il parmigiano. Aggiungere sale e pepe allo sbattuto. Scolare gli spaghetti e unirli alla pancetta in padella a fuoco lento. Mescolare per bene e aggiungere lo sbattuto su fuoco vivo. Rimescolare fin quando lo sbattuto si è rappreso. Servire immediatamente!
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